Algemeen.

Het Larnitech Smart Home Systeem is één van de tientallen Smart Home Systemen die op de Nederlandse en Belgische markt verkrijgbaar zijn.

Larnitech GmbH is het Duitse moederbedrijf, Larnitech Nederland BV is de exclusieve vertegenwoordiging voor België en Nederland.

Larnitech Nederland BV is gevestigd te Wijchen (bij Nijmegen), op het grootste industrieterrein van de provincie Gelderland: Bijsterhuizen. De showroom van Larnitech Nederland is uitstekend bereikbaar vanaf de A73, A50 en A15.

De techniek van Larnitech.
Het Larnitech Smart Home Systeem maakt gebruik van het CAN-bus protocol; een zeer betrouwbaar en snel communicatie-protocol. In elke moderne auto (maar ook vrachtwagens en landbouwvoertuigen) wordt gebruik gemaakt van CAN-bus.

Door gebruik te maken van het CAN-bus protocol, is de installatie en configuratie van het Larnitech Smart Home Systeem niets anders dan een component (b.v. een schakelactor) met de CAN-bus kabel verbinden. Het component zal zich vervolgens kenbaar maken aan de centrale Larnitech server. Vervolgens zullen de verschillende beschikbare functies zich presenteren op de Larnitech app.

De Larnitech app is beschikbaar voor iOS, Android, Windows, macOS en Windows.

Zowel de configuratie van deze beschikbare functies als het uiteindelijke gebruik ervan door de eindgebruiker vinden plaats vanuit de Larnitech app. Het is dus niet meer nodig om na de installatie en configuratie een apart traject te starten voor het visualiseren van de Larnitech installatie; dit is reeds geregeld in de Larnitech app.

De Larnitech servers.
Zoals hierboven aangegeven, werkt het Larnitech Smart Home Systeem met een server. Hiervan bestaan 2 uitvoeringen: een eenvoudige maar krachtige instapserver (de Metaforsa-server), en de Main Gateway (de DE-MG). Deze laatste is uitbreidbaar tot maximaal 999 componenten.

Via losse CAN-bus switches (de DE-GW) kan via IP een CAN-bus netwerk gebouwd worden in een ander gebouw (b.v. een bijgebouw zoals een garage of gastenverblijf). De DE-GW geeft ook de mogelijkheid om een backbone via IP te creëren, waarna per verdieping een CAN-bus verder gedistribueerd kan worden naar de verschillende CAN-bus componenten.

Larnitech: 1 leverancier voor alles.
Het Larnitech Smart Home Systeem bestaat uit vele tientallen onderdelen, dat tezamen de complete functionaliteit van een Smart Home bepaalt. Enkele voorbeelden zijn:

 • De DE-MG of Metaforsa server voor centrale functionaliteiten zoals configuratie, autorisatie en het bijhouden van logging
 • Schakelactoren voor het schakelen van een breed scala aan lasten (verkrijgbaar in 7, 10 of 18-voudige varianten)
 • Dimactoren voor het dimmen van traditionele gloeilampen, halogeen- of LED-verlichting (verkrijgbaar in 2 of 4-voudige varianten)
 • RGB-actoren voor het besturen van monochrome- of RGB LED-strips
 • Verwarmingsactoren voor het besturen van airco’s, kleppen enzovoort
 • Actoren voor de besturing van rolluiken, screens en gordijnen
 • Sensoren voor o.a. temperatuur, beweging, luchtvochtigheid, lichtsterkte, waterlekkage
 • Interfaces naar andere protocollen: DALI, RS232, RS485, UART, 0-10 Volt
 • Alle hierboven genoemde hardware is verkrijgbaar in zowel DIN-rail als inbouwuitvoering.
 • Een eigen Multiroom module (de Mediapoint) voor het afspelen van systeemmeldingen, berichten, muziek enzovoort. Met ondersteuning voor DLNA en Airplay.
 • Intercoms. In eigen beheer heeft Larnitech een unieke intercom ontwikkeld, die Plug & Play te installeren is binnen het Larnitech systeem.
 • Koppelingen met externe systemen. Uiteraard geeft Larnitech ondersteuning voor alle moderne oplossingen, zoals Philips Hue, Sonos, IKEA, NEST. Deze koppelingen zijn in de vorm van IP-drivers ontwikkeld; op aanvraag kunnen ook andere koppelingen gemaakt worden.
 • Koppelingen met alarmssystemen. Zo is er een volledige IP-gebaseerde koppeling met de inbraakcentrales van Satel mogelijk.
 • Stembesturing (voice-control). Larnitech heeft koppelingen voor Apple Siri, Google Home en Amazon Alexa. Gewoon standaard geïntegreerd in Larnitech. Je hebt dus geen extra hardware nodig om stembesturing te integreren in Larnitech: het ‘zit er gewoon in’!
 • Een zeer uitgebreide database met tientallen scripts om bepaalde zaken eenvoudig te automatiseren. Een voorbeeld: je wilt met 1 colorpicker van een aantal RGB-dimmers dezelfde kleur tonen. Geen probleem: kies het betreffende script in de database, selecteer de gewenste ‘master’ RGB dimmer en vervolgens de gewenste ‘slave’ RGB dimmers.
  Op die manier hebben we tientallen scripts voor je gemaakt; kijk hier naar de lijst met mogelijkheden.

Je ziet het: een volledige eigen productlijn, waardoor we in staat zijn een zeer verregaande graad van integratie mogelijk te maken. Zo kun je bijvoorbeeld een volgend of vorig muzieknummer selecteren met je schakelaars in je keuken of woonkamer. Daarbij bieden we je overigens alle vrijheid om te kiezen uit de honderden merken schakelaars. Want: over smaak valt te twisten, en als Larnitech gaan we je geen bepaald merk schakelaar opleggen. Of je nu een schakelaar van glas, keramiek, beton of plastic wilt: elke 2-draads schakelaar kun je eenvoudig aansluiten op onze IO-module (de DW-SW16). Zelfs schakelaars met ingebouwde status-LED zijn te integreren.

Plug & Play en integratie zijn dus enkele van de vele voordelen van het Larnitech Smart Home Systeem. In deze WIKI (onze ‘online’ documentatie) tref je vele tientallen filmpjes aan, waar we die verregaande mate van Plug & Play functionaliteit tonen, alsmede de integratie van onze componenten. Je zult verstelt staan van de eenvoud van het Larnitech Smart Home Systeem!

Ook de gratis integratie van visualisatie is een groot voordeel van het Larnitech systeem: je hebt géén losse visualisatie-pakketten nodig om Larnitech te visualiseren. Geen extra hardware of andere koppelingen. Visualisatie van alle functionaliteit zit gewoon ‘ingebakken’ in de ‘core’ van Larnitech!